Auto Koel houden

 

Zo houd je je auto voordelig koel

 

https://www.plusonline.nl/sites/plusonline/files/styles/pol_carousel/public/auto-koel.gif?itok=jEfbxkp2

 

Mariska Tjoelker  Nieuwsbericht van: 18-07-2016 | Gewijzigd op: 29-05-2017

 

Vroeger, in de tijd dat auto’s nog geen airco hadden, reden we bij hoge temperaturen rond met de zijraampjes op een kier en handdoeken tussen de achterraampjes geklemd.

Tegenwoordig hebben we airco, maar ook zo’n airco is natuurlijk niet zaligmakend – alleen al niet vanwege het hoge brandstofverbruik.

Daarom: de beste tips om je auto zo voordelig mogelijk koel te houden.

 

Airco in de auto zorgt voor een aangename temperatuur, zelfs als het buiten dertig graden is.

Nadelen heeft de airco ook: hij slurpt aardig wat brandstof en als je de aircovloeistof niet tijdig laat bijvullen, loop je het risico dat een dure reparatie moet laten uitvoeren.

Laat dus sowieso bij elke onderhoudsbeurt ook de airco even checken.

Voor wat betreft de brandstof zijn er wel wat slimme trucs om het verbruik binnen de perken te houden – bijkomend voordeel is dat je de hitte in je auto ook sneller kwijt bent.

 

Eerst ramen open

Als je in een oververhitte auto stapt, ben je geneigd direct de airco voluit open te draaien.

Toch is dat helemaal niet slim: de airco verbruikt extra veel brandstof omdat hij de temperatuur van soms meer dan veertig graden terug moet brengen naar een comfortabele twintig graden.

Veel verstandiger is het de airco eerst nog even uit te laten en alle ramen te openen.

Door de eerste minuten met geopende ramen te rijden, kan de ergste hitte de auto verlaten, waarna de airco minder energie – en dus brandstof! – hoeft te verbruiken om het binnenklimaat op een aangename temperatuur te brengen.

 

Gebruik zonneschermpjes

Veel nieuwe auto’s beschikken over warmtewerende ramen in de achterportieren.

Daarnaast kun je ook universele zonneschermpjes op de ramen bevestigen – deze koop je bijvoorbeeld bij grotere benzinestations, bij autoshops of bij de ANWB.

Verder is het verstandig een zonwerend scherm tegen de voorruit te plaatsen.

Zo’n scherm zorgt ervoor dat je stuur en dashboard niet te heet worden en dat is niet alleen prettiger als je gaat rijden, maar het scheelt ook in de binnentemperatuur: een heet dashboard geeft namelijk veel hitte af.

 

Zet de airco niet te laag

Tot slot: zet de temperatuur niet te laag. Hoe meer de airco moet koelen, hoe meer brandstof hij verbruikt.

Daarnaast is het voor je lichaam niet goed als je het in je auto niet warmer dan achttien graden laat worden terwijl het buiten minstens tien graden warmer is.

 

Het verschil is dan zo groot dat je lichaam meer moeite krijgt aan de warme omstandigheden te wennen en ermee om te gaan.

 

Bron:

https://www.plusonline.nl/auto/zo-houd-je-je-auto-voordelig-koel?mt=8176db45160f0f7546c68f3617158c677bee71815a12534619d367f52fa4eb15

 

woensdag 8 november 2017