Boter of
margarine
vrijdag 12 mei 2023
Ken jij het verschil tussen boter en
margarine?
Wat veel mensen waarschijnlijk niet weten is dat
beiden dezelfde hoeveelheid aan calorieën hebben.
Omdat ik nooit boter op mijn brood smeerde heb ik
mij hier in het verleden nooit echt in verdiept.
Pas na de geboorte van mijn tweeling ben ik daar
meer over gaan lezen omdat ze bij het consultatiebureau adviseerden
om vetstoffen aan de voeding toe te dienen.
Ongezouten Roomboter ▲
Margarine ▲
Zo las ik dat margarine oorspronkelijk is gemaakt
om kalkoenen vet te mesten.
Toen bleek dat de kalkoenen eraan overleden wilden
de investeerders die de research hadden betaald hun investering terug en staken
de koppen bij elkaar om te bespreken hoe ze alsnog hun geld konden
terugkrijgen.
Het originele product was wit van kleur en had geen
enkele voedingswaarde.
Dus voegden ze wat gele kleurstof toe en verkochten
het aan de consument als margarine om te gebruiken in de plaats van
boter!
Dat is toch niet te geloven?
Gewoon wat kleur- en smaakstoffen toevoegen en
klaar is het nieuwe product voor de verkoop.
Hartspecialist:
"Roomboter is beter dan margarine"
Roomboter is een natuurlijk product dat weliswaar
verzadigd vet bevat, maar geen transvet.
Dat in tegenstelling tot (plantaardige) margarine.
Helaas zijn er nog steeds veel mensen die voor
margarine kiezen omdat ze denken dat alles wat dierlijk is per definitie
slechter is dan plantaardig.
Dat geldt niet voor alle producten.
Transvetten
Afgelopen decennia werd ons nadrukkelijk verteld
dat we beter margarine kunnen eten om hartproblemen te voorkomen.
Vooral mensen met een hoog cholesterolgehalte
geloven de reclames waarin wordt verteld dat margarine beter is.
Het blijkt heel moeilijk om een eenmaal verworven
overtuiging te veranderen.
Daarom kunnen veel mensen er niet in geloven dat
roomboter beter is dan margarine.
Ze eten al jaren margarine, staan misschien zelfs
onder controle bij een hartspecialist en krijgen allerlei klachten zonder te
weten dat margarine daar één van de boosdoeners van is.
En ze stappen niet op roomboter over omdat ze
denken dat dat ongezond is.
Vooraanstaande
cardiologen hebben aangetoond dat verzadigd vet zoals in roomboter veel minder
slecht is dan de transvetten die margarine bevat.
Tijd dus om
de angst om roomboter te gebruiken los te laten.
"Verzadigd
vet vormt geen probleem voor ons hart"
Verzadigd vet vormt gèèn probleem voor ons hart,
terwijl producten met een laag vetpercentage meestal boordevol suikers zitten.
Boter is niet zo slecht voor ons hart als het wordt
beweerd.
Dat stelt cardioloog Aseem Malhotra van het Croydon University Hospital Londen in het
vooraanstaande medische tijdschrift het British
Medical Journal.
Hij voegt eraan toe, dat het tijd is om de mythe te
doorbreken.
De hartspecialist zegt tevens dat statines
(cholesterolverlagende medicijnen) massaal worden voorgeschreven omdat de
regering is geobsedeerd door de wens om cholesterol te verlagen en hartziekten
te verminderen.
In de praktijk blijkt, dat de bijwerkingen van de
medicijnen nadelig zijn voor de miljoenen mensen die ze iedere dag innemen en
dat zij de voordelen overschaduwen.
Verzadigde
vetten elimineren verhoogt risico op overlijden
Transvetten die in fastfood, bakproducten en
margarine worden getroffen, vormen een probleem, schrijft Malhotra in het
British Medical Journal.
Maar verzadigde vetten in roomboter, kaas en vlees
is een ander onderwerp.
De volharding dat de verzadigde vetten moeten
worden geëlimineerd uit ons voedingspatroon hebben het risico op
cardiovasculaire ziekten (hart- en vaatziekten) juist verhoogd.
Er overlijden wereldwijd jaarlijks naar schatting
17 miljoen mensen aan deze ziekten.
Recente wetenschappelijke onderzoeken hebben
aangetoond dat er geen verband is tussen de consumptie van verzadigde vetten en
hart- en vaatzieken.
"Verzadigde vetten hebben juist een
beschermende werking", aldus Malhotra.
Hij voegt eraan toe, dat het verschil maakt uit
welke producten we verzadigd vet binnenkrijgen.
Roomboter
bevat onder andere vitamine D, calcium en fosfor.
Een tekort aan vitamine D wordt gelinkt aan een
hoger risico op hartziekten.
Calcium en fosfor verlagen mogelijk de bloeddruk.
Uiteraard kunnen we vitamine D, calcium en fosfor
uit andere voedingsmiddelen halen zoals verse groenten, noten en vis, maar hier
gaat het erom dat roomboter meer voordelen heeft ten opzichte van plantaardige
margarine dan de laatste tijd werd gedacht.
Bewerkt vlees is gelinkt aan een grotere kans op
hartziektes en diabetes, maar dat geldt niet voor puur onbewerkt vlees.
Bewerkt vlees
bevat veel toevoegingen zoals E-nummers en suiker.
En dat maakt de bewerkte producten ongezond en
schadelijk voor ons lichaam.
Toegevoegde
suikers
Malhotra zegt dat mensen ten onrechte denken dat
vetarme producten beter zijn voor hun gezondheid of dat ze hen helpen om af te
vallen, terwijl de meeste vetarme producten boordevol toegevoegde suiker
zitten.
Hij heeft uitgerekend dat bijvoorbeeld ieder pak
van een halve liter melk met 0% vet en een smaakje gemiddeld 15 theelepels
toegevoegde suiker bevat.
Dat komt erop neer dat mensen die zo’n product
dagelijks consumeren gemiddeld 75 theelepels suiker per dag binnenkrijgen.
Volgens Malhotra zijn pure roomboter en onbewerkte
kaas beter dan vetarme broodsmeersels.
In plaats van statines innemen zouden mensen met
een verhoogd risico op hart- en vaatziekten zich moeten houden aan een
voedingspatroon dat rijk is aan fruit, groente, olijfolie, noten en vis.
In
Groot-Brittannië slikken acht miljoen mensen geregeld statines.
Al deze medicijnen lijken geen effect te hebben op
het aantal sterfgevallen door hart- en vaatziekten.
De cardioloog zegt: "In plaats van het innemen
van medicijnen om het cholesterol te verlagen, zouden ze beter echt voedsel
gebruiken".
Al met al zijn natuurlijke producten altijd beter
dan bewerkte.
Biologische roomboter is dan ook een betere keuze.
Maar ook hier geldt een regel: alles met mate.
Het nadeel van roomboter is dat die lactose bevat.
Alleen mensen met darmproblemen en
lactose-intolerantie kunnen daar last van krijgen.
Groeten,
Wim
vrijdag 12 mei 2023