Eieren Wit & Bruin
Feiten en Fabels over
eieren
donderdag 11 mei 2023
Beeld: Getty
Images | David de Wilde
Eieren
zijn populair onder Nederlanders.
Wij
eten per persoon zo'n 210 eieren per jaar.
Wat
weet u eigenlijk over deze lekkernij?
Wat
is bijvoorbeeld gezonder, bruine eieren of witte?
Wij
scheiden de fabels van de feiten.
Bruine eieren zijn
gezonder en/of lekkerder dan witte eieren
FABEL
De meeste mensen hebben wèl een voorkeur betreft de kleur van hun ei.
Een groep denkt dat bruine
eieren gezonder of ''natuurlijker'' zijn, terwijl anderen juist het idee hebben
dat witte eieren schoner zijn of beter smaken.
De eikleur
hangt voornamelijk af van het ras van de kip.
Witte Leghorn kippen leggen bijvoorbeeld witte eieren, terwijl Plymouth Rocks en Rhode Island Reds kippen
bruine eieren leggen.
Sommige rassen, zoals
Araucana, Ameraucana, Dongxiang en Lushi kippen leggen zelfs blauwe of
blauwgroene eieren.
Een belangrijke factor is
de kleur van de oorlel van de kip.
Als die rood zijn, legt de
kip bruine eieren; als ze wit zijn, witte eieren.
Het antwoord op de vraag is
echter volmondig NEE.
Zowel bruine als witte
eieren zijn gezond.
Een gemiddeld ei bevat veel
vitaminen, mineralen en goed opneembare eiwitten, en levert slechts 80 calorieën.
Wetenschappers hebben
bruine en witte eieren al eerder met elkaar vergeleken.
Meerdere onderzoeken hebben
aangetoond dat de eikleur géén
meetbaar effect heeft op de kwaliteit en samenstelling van het ei.
Bovendien bestaat er ook geen
aantoonbaar verschil tussen de smaak van bruine en witte eieren.
Toch is deze fabel niet zo
gek: bruine eieren in de winkel zijn vaak duurder.
Het prijsverschil is
ontstaan doordat in het verleden de kippen van bruine eieren grotere (en
minder) eieren legden dan kippen van de witte eieren.
De bruine eieren waren
daarom duurder ter compensatie.
Vandaag de dag zijn de
productiekosten voor bruine en witte eieren bijna hetzelfde, maar bruine eieren
zijn gemiddeld nog altijd duurder.
Dit kan komen doordat
speciale eieren zoals scharreleieren of biologische eieren vaker bruin zijn dan
wit.
Eieren zijn per
definitie slecht voor je cholesterol
FABEL
Het idee dat eieren eten slecht is voor je cholesterolgehalte, is niet juist.
Zoals bij veel
voedingsmiddelen geldt: overdaad schaadt.
Zolang je niet meer dan 300
mg cholesterol per dag binnen krijgt en weinig andere producten met verzadigde
vetten consumeert, zit je goed.
Bij een ei is het wit vrij
van cholesterol, de eidooier bevat wel 200 mg.
Je kunt volgens het
Voedingscentrum dus zonder problemen drie eieren per week eten.
Wil je iedere dag een
eitje, dan moet je er voor zorgen dat je zo min mogelijk andere producten eet
waar veel cholesterol in zit.
Dat zijn bijvoorbeeld vette
vleeswaren en kazen, boter en margarines die hard worden in de koelkast, zoete
snacks en tussendoortjes.
Witte eieren zijn
beter voor het milieu
FEIT
Witte eieren zijn duurzamer dan bruine.
Dit komt door de kippen die
de witte eieren leggen.
Die eten minder voer, leven
langer en leggen ook nog eens meer eieren dan kippen die de bruine eieren
leggen.
Er is dus minder grondstof
en transport nodig voor deze kippen en dat is dan weer beter voor het milieu.
Waarom willen Nederlanders
dan vaak toch liever bruine eieren?
Dat komt vooral door het
imago van witte eieren.
Door veel Nederlanders
wordt de witte kleur geassocieerd met eieren die uit een legbatterij komen.
Ook zijn de witte eieren
een stuk goedkoper en worden ze in veel supermarkten onderin het schap
verkocht.
Hierdoor zien mensen ze ten
onrechte als kwalitatief minderwaardig.
Er zit vaker bloed
in bruine eieren
FEIT
Een hen doet er ongeveer 25 uur over om een ei te leggen.
Een eicel rijpt in zeven
tot tien dagen tot dooier.
Deze wordt afgestoten door
de eierstok en komt terecht in de eileider.
Als er in de eileider een
haarvat of adertje springt, krijgt het ei een bloedvlek.
Zo'n rood vlekje vind je in
ongeveer een half procent van de supermarkteieren.
Eieren met zichtbare
bloedvlekken worden doorgaans afgekeurd tijdens het doorlichten ('schouwen')
van de eieren, bij het eierpakstation.
Dat is ook de reden dat je ze
in bruine eieren vaker tegenkomt; de witte eieren met een bloedvlekje zijn er
bij de keuring meestal al uitgepikt, bij een bruin ei is het bloed simpelweg
moeilijker te zien.
Producenten doen
expres veertjes in dozen eieren om de consument te foppen
FABEL
Soms vind je een veer in een doos eieren.
Daardoor wekt men expres de
suggestie dat eieren écht direct van de kip komen en niet uit een fabriek, zo
luidt de populaire theorie.
Maar het is niet waar.
"Ja,
ik ken dit verhaal ook.", zegt Hilko Ellen.
Hij is expert pluimvee van
de Wageningen Universiteit en komt het veertje ook geregeld tegen.
Opvallend, want in het
inpakproces van de eieren wordt vuiligheid van de eieren gehaald.
Daar zijn zelfs strenge
normen voor.
"De
consument wil een schoon ei."
Maar is het dan bewust
gedaan, dat ene veertje?
Ellen denkt van niet.
De weg van het versgelegde
ei tot aan de supermarkt is volledig machinaal, legt hij uit.
"Als
u een doosje eieren koopt, bent u de eerste persoon die het ei aanraakt."
Petro Boon van pakstation
Gebroeders van Beek (een van de grotere bedrijven in Nederland waar eieren
worden verpakt) is het daarmee eens.
"In
mijn beleving is het puur een broodje aap."
Hij noemt het zelfs een
lachwekkend verhaal.
Met de hand in iedere doos
een veertje stoppen is veel te duur qua manuren.
Zeker ten opzichte van wat
een ei kost.
Mannen eten meer
eieren dan vrouwen
FEIT
Mannen eten met 14 gram per dag net iets meer ei eten dan vrouwen (12 gram
per dag).
We eten gemiddeld op 1,7 dagen
per week ei en volwassenen eten meer ei (14 gram per dag) dan kinderen (9 gram
per dag).
Hoogopgeleide volwassenen
eten vrijwel evenveel eieren als laagopgeleide volwassenen (15 gram per dag) en
hetzelfde geldt voor hun kinderen.
Het maakt niet uit of je in
het westen of het zuiden van het land woont en ook niet of je uit een dorp komt
of juist in een stad woont.
In alle regio's worden
vrijwel evenveel eieren gegeten.
En inwoners van sterk
stedelijke gebieden eten vrijwel evenveel eieren als inwoners van
niet-stedelijke gebieden.
Eieren van oudere
kippen zijn breekbaarder
FEIT
De dikte van de schaal heeft voornamelijk te maken met de leeftijd van de
hen.
Naarmate de hen ouder
wordt, wordt het ei dat ze legt groter.
Dezelfde hoeveelheid schaal
die een kleiner ei bedekt, moet dan een groter ei bedekken, waardoor de schaal
dunner wordt.
De sterkte van de
eierschaal wordt daarnaast ook beïnvloed door de vitaminen en mineralen in het
voer van de hen, met name calcium, fosfor, mangaan en vitamine D.
Als het voer bijvoorbeeld
niet genoeg calcium bevat, zal de hen een ei leggen met een dunne of zachte
schaal, of zelfs een ei dat helemaal geen schaal heeft.
Je kunt de
eierdooier beter niet eten
FABEL
Ooit is de hardnekkige fabel de wereld in geholpen dat de eidooier (het
geel) het meest ongezonde deel van het ei is.
Daardoor gooien sommige
mensen de eidooier weg en eten alleen het eiwit of kopen kant-en-klaar eiwit in
de supermarkt.
De eidooier is juist het
gezondste deel van het ei, want deze barst van de vitamines, antioxidanten en
gezonde vetzuren.
Het eiwit alleen bevat in
tegenstelling tot de eidooier maar weinig goede voedingsstoffen, en zelfs het
eiwitgehalte is niet zo krachtig zonder de aanwezigheid van de eidooier die het
aminozuurgehalte in het ei uitbalanceert.
Gewoon lekker opeten dus.
Meer
weten over eieren?
Lees
ook: 9 veelgestelde vragen over eieren.
Bronnen:
vrijdag 15 april 2022
VOGELGRIEP:
KAN IK VEILIG EIEREN ETEN?
Het is bijna ieder jaar raak: kippen die moeten worden
opgehokt omdat er vogelgriep geconstateerd is.
Maar hoe zit dat eigenlijk, kun je veilig eieren eten
als er vogelgriep heerst?
Of word je ziek van een ei van een besmette kip?
Vogelgriep wordt ook wel vogelpest of aviaire
influenza genoemd.
Het wordt veroorzaakt door influenzavirus type A, dat
zeer besmettelijk is voor onder andere kippen en kalkoenen.
Het virus verspreidt zich via mest of stofdeeltjes
waarin besmette mestdeeltjes zitten.
Veel trekvogels – met name wilde eenden – dragen het
influenzavirus bij zich zonder er zelf ziek van te worden.
Maar via de poep van die wilde vogels komt het virus
bijvoorbeeld ook in het drinkwater terecht van kippen op een boerderij.
Het pluimvee raakt besmet en het virus vermenigvuldigt
zich razendsnel als er veel kippen dicht op elkaar leven.
Om dit te voorkomen wordt er vaak een ophokplicht
ingesteld
voor commercieel gehouden kippen als er ergens vogelgriep is vastgesteld.
Soms
moeten ook hobbykippen verplicht naar binnen.
KUNNEN
MENSEN VOGELGRIEP KRIJGEN?
Het
virus kan zich van de kip op de mens verspreiden, maar dat gebeurt niet zo
vaak.
Dat zijn bijvoorbeeld pluimveehouders.
WORD
JE ZIEK VAN EIEREN VAN EEN BESMETTE KIP?
Je
wordt niet ziek van het eten van vlees of eieren van besmette kippen.
Het
virus kan via eieren of vlees niet overspringen op de mens.
Sowieso
zijn kipproducten en eieren in de winkels afkomstig van gezonde kippen en dus
virusvrij.
Voordat
de dieren worden geslacht, krijgen ze een gezondheidscheck.
En
de leghennen worden regelmatig gekeurd door een dierenarts.
Bronnen: Voedingscentrum, NEMO
Kennislink