Goede Ogen
donderdag
18 mei 2023
Voedingsmiddelen
voor goede ogen
Verlies
van het gezichtsvermogen staat in de top
10 van volwassen handicaps.
Maar
de gezondheid van je ogen heb je voor een deel zelf in de hand.
Uit
onderzoek is gebleken dat een aantal voedingsstoffen, waaronder omega 3 en
carotenoïden als luteïne en lycopeen, het risico op maculadegeneratie (slijtage
van je zicht) kan verlagen met 25 procent.
Deze
voedingsmiddelen zijn goed voor de ogen:
1. Spinazie en boerenkool.
Rijk
aan luteïne en zeaxanthine, twee antioxidanten die gezonde cellen beschermen en
behouden.
Ze
fungeren als een interne zonnebril die schadelijke golven filtert.
Spinazie
bevat bovendien veel vitamine A, ook goed voor de ogen.
2. Oesters, Bevatten zink.
Een
tekort aan zink wordt in verband gebracht met een verminderd gezichtsvermogen,
vooral in de nacht, en staar.
In
plaats van oesters kun je ook melk, kreeft en zalm drinken/eten voor de
aanlevering van zink.
Zink
helpt ook bij het vertragen van maculadegeneratie.
3. Abrikozen.
Rijk
aan carotenoïden als bètacaroteen en lycopeen.
Het
lichaam zet deze om in vitamine A, wat schade aan cellen en weefsel tegengaat
zoals de ooglens.
4. Zoete aardappel.
Bevat
meer vitamine A dan de voorgeschreven dagelijkse behoefte.
In
plaats van zoete aardappels kun je ook kiezen voor wortels.
5. Eieren.
Bevatten
zink, omega 3 én luteïne.
Eieren
hebben een kleinere hoeveelheid van deze voedingsstoffen dan spinazie, maar ons
lichaam kan de antioxidanten uit een ei beter absorberen dan uit bladgroenten.
6. Tarwekiemen.
Rijk
aan vitamine E.
Vitamine
E kan maculadegeneratie vertragen en het risico op staar verminderen.
Amandelen,
zonnebloempitten en pindakaas zijn ook rijk aan vitamine E.
Bron:
Gerrit Onrust, Oostzaan
Groeten,
Wim
donderdag 18 mei 2023