Gruwelijk geloof  door Marjoleine de Vos

 

Door: Marjoleine de Vos 

 

Soms kun je je heel goed voorstellen dat mensen een hekel hebben aan elke vorm van geloof en dat ze geen enkel begrip hebben voor jou en je belangstelling voor rituelen, je overtuiging dat er veel rijkdom en wijsheid verscholen zit in de kerkelijke traditie, dat de beeldenrijkdom van de religieuze verhalen zo overweldigend is en dat de behoefte om de Allerhoogste te eren toch maar de mooiste  muziek en schilderkunst en architectuur heeft voortgebracht.

 

Bijvoorbeeld kun je je dat voorstellen als je, zoals nu gebeurt, allerlei strijdvaardig Protestants-Christelijk volk tevoorschijn ziet komen om eens luid en duidelijk te verkondigen dat we aan het zondigen zijn met z'n allen omdat God immers gezegd heeft dat ook ongeboren leven heilig is en dat niemand dood mag omdat hij niet langer kan leven.

 

Webmaster: Maar dat zou dan niet gelden voor alle mensen, die in zg. Heilige en Normale Oorlogen zijn gestorven?

 

De voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Vrijwillige Euthanasie, Eugène Sutorius, zei laatst heel vriendelijk dat het soms wreed is om iemand verder te laten leven, en dat barmhartigheid een belangrijke Christelijke deugd is, maar je weet al wel zeker dat zo'n argument bij de echte diehards geen enkele indruk zal maken.

 

De waarheid staat vast, dat is geen interpretatie, van God mogen abortus en euthanasie niet, ook al staat dat nergens met zoveel woorden.

En zelfs al stond het er wel, zou je zeggen; we houden ons wel aan meer voorschriften niet die voor sommige nomadische stammen van zo'n 2500 jaar geleden erg belangrijk waren.

 

Zag laatst ook nog maar weer eens een documentaire over the Magdalenes, meisjes die omdat hun zedelijkheid niet onberispelijk werd gevonden in kloosters werden opgesloten waar ze onder streng toezicht van de nonnen jarenlang, en soms hun hele leven, in de wasserij moesten werken.

 

Vooral in Ierland is dat heel erg geweest, en de benepen mentaliteit die vrouwen en meisjes niets gunt, walmde je tegemoet.

 

Je zal maar als meisje in zo'n inrichting worden opgesloten omdat je door een jongen bent aangerand

of verkracht – want dat was een heel goede reden.

 

Of omdat je verliefd was en gevreeën hebt.

Hoe kan het toch altijd dat mannen eindeloos op seks aandringen, het zelfs met geweld nemen en vervolgens de vrouwen bestraffen?

 

Met een beroep op een God die dat zo wil?

Geloof, denk je dan, is het gruwelijkste wat er is.

Benauwd en kortzichtig.

 

En even klinkt dat hemelse zingen bij het uitvoeren van betekenisvolle rituelen enorm hypocriet.

 

Zie ook: http://www.nieuwwij.nl/index.php?pageID=13&messageID=5561

 

Interesse?

Kijk vooral ook even bij: Geloof, hoe komt de mens aan Geloof.

Ook op: www.wimsallerlei.nl

 

zondag 14 augustus 2022