Hoe werkt een Diepvriezer
donderdag
18 mei 2023
▲
Diepvriezer
ingebouwd onder een koelkast.
Een
diepvriezer, ook wel diepvries of vriezer genoemd, is een apparaat dat door snelkoeling
levensmiddelen op een temperatuur van 18
graden onder 0 Celsius
kan brengen en houden om deze zo
langere tijd te kunnen bewaren.
Uitvoering
Een
diepvriezer wordt in keukens vaak onder of boven de koelkast
gemonteerd en is meestal kleiner dan deze.
Sommige
koelkasten hebben een (klein) ingebouwd vriesvak.
Diepvrieskist
▲
Er
zijn ook diepvrieskisten, die meestal meer inhoud hebben dan in- of
onderbouwkasten (300-
Gebruik
Een
diepvriezer is bedoeld om etenswaren en andere substanties lange tijd te kunnen
bewaren, zonder bederf
en noemenswaardig vitamineverlies.
Afhankelijk
van het soort levensmiddelen dat ingevroren is, kunnen de smaak
en consistentie na ontdooien en bereiden
enigszins veranderd zijn.
Vòòr
het tijdperk van de diepvriezer was men voor het conserveren van voedingsmiddelen
aangewezen op andere technieken, zoals wecken, drogen, pekelen en konfijten.
Bij
deze technieken werd de groei van bacteriën en
andere microben
geremd door respectievelijk het verhitten en vacuüm maken,
het onttrekken van vocht
of het toevoegen van veel zout of suiker.
Dit
had natuurlijk een sterke invloed op de smaak, wat bij de diepvriezer vèèl minder het geval is.
Werking
De
diepvriezer deed in Nederland in de eerste helft van de 20e eeuw zijn intrede.
Met
de ontwikkeling van moderne koeltechnieken en de verspreiding van elektriciteit,
konden diepvriezers hun eigen koelsysteem krijgen en op het lichtnet
worden aangesloten.
De
koelende werking ontleent de diepvriezer meestal aan de verdamping van een vloeistof,
waarbij energie
in de vorm van warmte
aan de omgeving wordt onttrokken.
De
damp wordt in een compressor weer samengeperst en daarna weer
vloeibaar gemaakt (gecondenseerd) onder het vrijkomen van warmte die aan de
achterkant van de diepvriezer via een buizenstelsel in de vorm van een rooster
(de condensor) wordt afgegeven.
Aanvankelijk
werd als koudemiddel ammoniak, zwaveldioxide
of methylchloride
gebruikt, later veelal chloorfluorkoolstofverbindingen (CFK's) zoals Freon R-12.
Toen
men zich bewust werd van de schadelijke werking hiervan op onder andere de ozonlaag, is
er gezocht naar alternatieven.
Tegenwoordig
wordt daarom veel gebruikgemaakt van andere koudemiddelen, de HFK's (fluorkoolwaterstoffen) zoals Suva R-134a of
vluchtige koolwaterstoffen als propaan.
Het
voornaamste verschil tussen een koelkast en een diepvriezer is het verschil van
standaard temperatuur.
Een
koelkast staat ingesteld op 7 graden boven
Een
vriezer staat ingesteld op -18 graden onder
0 graden Celsius.
Lager
dan -18 graden is niet zinvol, en kost veel stroom, bij een hogere temperatuur
zijn de gebruikte voedingsmiddelen minder lang houdbaar.
Bron:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Diepvriezer
Groeten,
Wim
donderdag 18 mei 2023