Honing is Gezond?
Door:
Ruby van den Heuvel, natuurgeneeskundige van Herbiatic.
1. Honing is net zo "ongezond"
als suiker: feit
"Honing bestaat voor 80 procent uit suiker.
De
rest is met name water.
Het
is dus suiker in een vloeibare vorm.
Suiker
levert energie, maar voorziet je lichaam niet van de nodige vitamines,
mineralen en vezels.
Dit
geldt voor alle soorten suiker en voor honing, siropen en stropen.
Het
wordt weleens gezegd dat honing beter voor het lichaam is dan gewone
kristalsuiker omdat het natuurlijker zou zijn en er gunstige voedingsstoffen in
zitten, maar je lichaam verwerkt alle soorten suiker op dezelfde manier en
de hoeveelheid gunstige voedingsstoffen is zo gering dat het gèèn bijdrage
levert aan de gezondheid."
2. Honing die 'kristalliseert' in
de pot kun je niet meer eten: fabel
"Honing bederft niet snel vanwege de hoge hoeveelheid suikers.
Je
kunt gekristalliseerde honing nog eten.
Het
ziet er minder smakelijk uit, maar is nog steeds veilig om te eten.
Door
honing heel voorzichtig op te warmen, kun je het weer vloeibaar maken.
Let
wel om het niet warmer dan 40 graden te maken."
3. Honing die niet biologisch is, is
niet duurzaam: fabel
"Sinds 2015 is er pas biologische honing uit Nederland beschikbaar.
'Biologisch' betekent dat
bijenkasten zo moeten worden geplaatst dat bronnen van stuifmeel en nectar
binnen een straal van drie kilometer voor het grootste deel bestaan uit
biologische gewassen of 'spontane vegetatie' (maaien, snoeien en begrazen)
waarop geen gewasbeschermingsmiddelen worden toegepast.
Daarnaast
moeten de bijenkasten zijn gemaakt van natuurlijke materialen als hout en stro.
Ook
geldt biologische bijvoeding voor bijen als voorwaarde en dient de was om de
raatbouw te structureren zuiver te zijn.
Dit
is in lijn met de Europese verordening voor biologische landbouw."
"Dat wil niet zeggen dat honing die niet gecertificeerd is als biologisch
niet duurzaam zou zijn.
Diverse
soorten honing komen van gebieden waar de nectar uit het wild gehaald wordt
(spontane vegetatie), of waar weinig bestrijdingsmiddelen gebruikt worden.
Bovendien
dragen zowel biologisch gehouden als andere bijenvolken bij aan de
noodzakelijke bestuiving van veel landbouwgewassen.
In
feite zijn bijen een onmisbaar onderdeel van het ecosysteem en dragen ze bij
aan een duurzaam voedselsysteem."
4. Honing past goed thuis in een
gevarieerd dieet: feit en fabel
"Honing staat niet in de Schijf van Vijf.
Maar
als je gevarieerd volgens de Schijf van Vijf eet, kun je elke dag ook een paar
keer iets kleins kiezen buiten de Schijf van Vijf, zoals honing op je brood of
in je yoghurt."
5. Rauwe honing is een betere keuze dan
'supermarkt'-honing: fabel
"De bijdrage die
honing binnen een gezond voedingspatroon kan leveren aan de inname van
nutriënten is verwaarloosbaar.
Door
de hoeveelheid suiker past er namelijk slechts af en toe een klein beetje in
een gezond eetpatroon.
Hoewel
verhitting van honing een effect kan hebben op een aantal van de stoffen in
honing, maakt het dus voor de gezondheid niet uit of je rauwe, koud geslingerde
of verhitte honing gebruikt.
Smaak
en substantie kunnen mogelijk wel veranderen.
Qua
veiligheid maakt het niets uit."
6. Alle soorten 'bijzondere' honing
(zoals acacia- en lavendelhoning) krijgen die titel puur mee voor marketing: fabel
"Deze naam geeft aan van welke bloemensoort de honing vooral is
gemaakt.
Dit
is verder niet wettelijk geregeld, dus het is niet geregeld welk deel van de
honing afkomstig moet zijn van betreffende bloemensoort."
7. Honing hoeft niet gekoeld bewaard te
worden: feit
"Dat klopt. Een geopende verpakking honing kun je in de keukenkast tot een
jaar bewaren."
8. Honing werkt geneeskrachtig (onder
meer tegen verbrande huid): feit
Ruby van den Heuvel: "Eigenlijk werken alle producten die de bij
voortbrengt in meer of mindere mate geneeskrachtig.
Honing
kan inderdaad ingezet worden bij een brandplek.
De
honing werkt dan pijnstillend, ontsmettend en genezend.
Zorg
er wel voor dat de plek niet te groot is.
Gaat
het om een grotere brandplek (bijvoorbeeld veroorzaakt door de zon), dan is het
verstandig de honing te mengen met bijvoorbeeld kwark voor een extra koelend
effect.
De
honing alleen, werkt dan vaak te afsluitend op de huid, waardoor het branderige
gevoel er niet uit kan.
Andere
gebieden waarin de geneeskrachtige werking van honing goed kan worden ingezet, zijn wondverzorging
en verkoudheid met hoest en keelpijn."
9. Honing is niet geschikt voor
baby's: feit
Van den Heuvel: "Dat klopt".
Honing
kan besmet zijn met sporen van botulismebacteriën.
Hierdoor
kunnen kleine kinderen, bij wie het immuunsysteem en de darmflora zich nog
moeten ontwikkelen, ziek worden.
De
infectie zou dan worden veroorzaakt door de inname van sporen die zich in de
honing bevinden en die in het maag-darmkanaal kunnen gaan uitgroeien tot echte
bacteriën.
Botulisme
wordt uiteindelijk veroorzaakt wanneer de bacterie kolonies gaat vormen in het
darmkanaal en hier de stof botuline gaat produceren.
Via
opname van deze giftige stof wordt de baby uiteindelijk ziek."
10. Honing werkt goed tegen
hooikoorts: feit en fabel
Van den Heuvel: "Beter werken de bijenproducten bijenpollen of bijenbrood,
waarvoor de grondstof stuifmeel van bloemen is.
Honing
bevat ook minieme hoeveelheden van dit stuifmeel (in volksmond ook wel pollen
genoemd) en kan daarom bijdragen aan hooikoortsdesensibilisatie.
Vaak
is echter ook een kuur nodig met bijenpollen en/of bijenbrood.
Hier
zijn goede behandelschema's voor."
Door:
NU.nl
donderdag 25 maart 2021