Kilroy Was Here

 

 

Lang voordat computervirussen een vaste greep op het Internet kregen maakte een klein typetje met een lange neus zijn reis rond de wereld op de traditionele manier.

Hij werd een legende onder de miljoenen mannelijke en vrouwelijke militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog hun land dienden.

Het rudimentair gekrabbeld typetje, een kaal hoofd dat over een muur zit te turen met de vermelding 'Kilroy Was Here', dook op in de meest onverwachte plaatsen van alle oorlogstheaters die door de Amerikaanse troepen werden bezocht.

 

Het aanbrengen van graffiti hield de moe gevochten militairen bezig en zijn verschijning bleef hen inspireren.

Het schijnbaar overal aanwezige, geheimzinnige Kilroy-typetje maakte Japanse intelligentiediensten en zelfs Hitler ongerust.

Waarschijnlijk ontstaan aan de verbeelding van een dokwerker maakte de 'Kilroy Was Here' -rage niet alleen een iconisch deel uit van de Tweede Wereldoorlog, maar ook van de overlevering van de jaren 40 van vorige eeuw.

 

Oorsprong

De oorsprong van 'Kilroy Was Here' blijft duister, maar het meest geloofwaardige verhaal komt volgens de meeste historici uit een scheepswerf in Quincy, Massachusetts.

Op het hoogtepunt van hun overzeese militaire bijdrage tijdens WOII produceerden de Verenigde Staten schepen, tanks, vliegtuigen en wapens voor de geallieerden.

 

Op één van Amerika's meest actieve scheepswerven in Quincy werkte naar verluidt ene James J. Kilroy, een klinknagelinspecteur die net als iedereen in zijn specialiteit betaald werd naar het aantal klinknagels dat hij controleerde.

Hij registreerde zijn dagelijkse aantallen met krijt op de schepen en machines.

Om te vermijden dat zijn genoteerde aantallen door andere klinknagelinspecteurs gewist, aangepast of verplaatst zouden worden plaatste Kilroy er zijn 'handtekening' bij door gebruikt te maken van de nu overbekende tekst 'Kilroy Was Here'.

 

Door het nijpende tekort aan schepen verlieten deze schepen de scheepswerf zonder behandeling of overschildering waardoor Kilroy's handtekeningen zichtbaar bleven.

De Amerikaanse GI's merkten de vreemde en voor hen verwarrende tekst, meestal aangebracht op onbereikbare plaatsen, onmiddellijk op.

In het begin behandelden de zeelieden een verschijning van 'Kilroy Was Here' als een soort talisman dat hun schip behoorlijk gecontroleerd was.

Later adopteerden de GI's 'Kilroy's standaard' en brachten het aan op de plaatsen die ze bezochten in Europa, Azië en Afrika.

Het Kilroy-typetje dat over een muur kijkt is naar veronderstelling ergens in het begin van de Amerikaanse inmenging in WOII toegevoegd.

 

Cultstatus en verbijstering

Tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog had 'Kilroy Was Here' een cultstatus bereikt.

Vermoedelijk als resultaat van vriendschappelijke concurrentie tussen GI's dook 'Kilroy Was Here' op in de meest onwaarschijnlijkste plaatsen, tot zelfs in top secret militaire installaties.

Kazernes en ziekenhuizen in Frankrijk, stranden in de Stille Oceaan en muren in Duitsland werden beklad met het Kilroy typetje en naarmate de oorlog vorderde werd het de overwinningsschreeuw bij de toenemende geallieerde successen.

 

Terwijl de Amerikanen een paar goedhartige lachjes over de geheimzinnige Kilroy deelden, die op de een of andere manier er telkens in slaagde om bij elke bestemming als eerste aan te komen, was de slogan een ernstigere kwestie voor de oppositie.

Zo waren de Japanse troepen zo verbijsterd door een geschilderde 'Kilroy Was Here' op een gebombardeerde tank op het eiland Guadalcanal dat zij de vondst meldden aan hun hogere officieren van de inlichtingendienst.

Hitler veronderstelde dat Kilroy één of ander soort super GI en spion was.

Niet bevestigde rapporten vertellen over de samenstelling van een contingent om de stiekeme Amerikaan op te sporen.

Hitler heeft hem nooit gevonden.

De identiteit van de echte Kilroy kwam pas in 1946 aan het licht wanneer een nationale radiowedstrijd op zoek ging naar de echte artiest.

 

De legende leeft nog steeds

Ondanks een paar unieke verschijningen die onlangs in Irak en Afghanistan werden gemeld, verdween 'Kilroy Was Here' na een kleine heropleving in de Koreaanse oorlog van de jaren 50 van vorige eeuw grotendeels uit het collectieve geheugen.

Toch blijft Kilroy's erfenis verder leven op de Arc de Triomphe in Parijs, de Mount Everest, het Vrijheidsstandbeeld, het oppervlak van de maan, de Chinese Muur en niet op zijn minst op de deuren van diverse openbare toiletten.

 

Meer over Kilroy vindt u hier:

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Kilroy_was_here

 

Ooit ben ik ergens tegen gekomen:

 

Sing and dance and Jump for joy,

I was here before Kilroy!

 

vrijdag 26 maart 2021