Stermotor Uitleg   

 

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

 

Animatie werking Stermotor

 

Een stermotor of radiaalmotor is een type motor waarbij de cilinders in een ster- of cirkelvorm rondom de krukas gesitueerd zijn.

 

De term "radiaalmotor" wordt meestal gebruikt voor motoren met minder dan drie cilinders, zoals de Redrup Radial en de motor van de ETA-motorfiets.

 

Redrup 2 cylinder Radiaalmotor

 

Vliegtuigen

Met name voor vliegtuigen was deze cilinderopstelling gunstig vanwege de compacte bouw en de prima koeling door propeller en de vliegwind. Bovendien was een stermotor bij vliegtuigen vaak een roterende motor waarbij de hele motor draait rondom de stilstaande krukas.

 

Nadeel van dit type motor is de grote bewegende massa, waardoor snelle toerentalwisselingen niet goed mogelijk zijn. Voor vliegtuigen is dit nadeel echter niet zo groot.

Hier tegenover staan enkele voordelen ten opzichte van een motor met achter elkaar opgestelde cilinders zoals eenvoud van constructie en een betere vermogen/massa-verhouding.

 

Vliegtuig 9-stermotor watergekoeld

 

De marineluchtvaartdiensten in de VS kozen voor de stermotor vanwege de hogere betrouwbaarheid bij vluchten boven water.

 

Motorfietsen en auto's

Bij andere typen voertuigen werd de stermotor slechts sporadisch gebruikt. Zo zijn motorfietsen met een stermotor uitermate zeldzaam. Toch werd de stermotor voor het eerst toegepast door Félix Millet, die hem in het achterwiel van een fiets monteerde.

 

Félix Millet 5-stermotor uit 1897: de witte trommel rond de trappers is de accu

 

Hij deed dit omdat de eerste motorfietsen met verbrandingsmotor aan het einde van de 19e eeuw vrijwel allemaal regelmatig moesten stoppen om het materiaal te laten afkoelen. De stermotor moest door zijn draaisnelheid zelf voor voldoende ventilatie zorgen. Verdel bouwde een racemotor met een 5-stermotor die in het frame lag.

 

Sammy Miller Motorcycle Museum 2 - geograph.org.uk - 709392.jpg

Verdel 5-stermotor

 

Megola en Redrup bouwden een stermotor in het voorwiel. Dit bleek geen succes doordat de verhoudingsgewijs grote massa van de motor zorgde voor een sterke massatraagheid en gyroscopisch effect, waardoor sturen zeer lastig bleek te zijn.

 

Megola 1922 ▲

 

Megola.jpg

Megola 1922 ▲

 

Megola 1922 op YouTube:

 

https://www.youtube.com/watch?v=ZzCHck1s-rA <<<<<

 

 

Klik met RECHTS op de link en kies: Koppeling openen in nieuw venster

 

Automobielen

In automobielen is de stermotor onder andere gebruikt in de Porsche Type 12 en de Monaco-Trossi.

 

Porsche Type 12

 

Monaco-Trossi 1935▲

 

De Shermantank was soms ook met een stermotor uitgerust.

 

 

Wright R975 uit Sherman tank

 

 

De eerste in Bastogne, één van de oudere Sherman tanks met het kleine kanon en de Stermotor uit een vliegtuig.

 

Bron:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Stermotor

 

donderdag 17 maart 2016