THT en TGT Verschillen
Ten
minste houdbaar tot (THT) of te gebruiken tot (TGT)?
Zo
zit het!
01-04-2022
Op bijna alle etenswaren
die je koopt, kun je een houdbaarheidsdatum terugvinden.
Soms is het 'ten minste houdbaar
tot' (THT) en soms is het 'te gebruiken tot' (TGT).
Hoe nauw moet je deze
waarschuwingen nemen en hoe worden de houdbaarheidsdata eigenlijk bepaald?
Kassa zet het voor jou op een rij.
Volgens de wet is het
verplicht een houdbaarheidsdatum op het etiket van een product te vermelden.
Dit geldt voor bijna alle
voedingsmiddelen.
Deze wet, het Warenwetbesluit
Bereiding en behandeling van levensmiddelen, wordt door de
Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gehandhaafd.
Het grote verschil
TGT en THT, het zijn twee
belangrijke termen die je steeds op verpakkingen terugvindt.
'Te gebruiken tot' zul je
vaak terugvinden op bijvoorbeeld vlees.
Het product met deze tekst
is na de genoemde datum ook echt niet meer veilig om te eten, zoals vlees en
vis.
Terwijl 'ten minste
houdbaar tot' over de (mogelijk mindere) kwaliteit van een product gaat, denk
aan koekjes, rijst, pasta of ingeblikte groente.
Soorten bederf
Producten die over de ten
minste houdbaar tot-datum gaan, kunnen op een gegeven
moment wèl bederven.
Dit is vaak later dan de
datum die als THT wordt aangegeven.
Het grote verschil ten
opzichte van de 'te gebruiken tot'-datum is dat bij de ten minste houdbaar tot
de schimmelvorming, bacteriën of virussen verder meestal geen kwaad kunnen.
Bij de TGT kunnen er echte ziekmakers tussen zitten.
Denk aan de listeria- of
salmonellabacterie.
Hier kun je ernstig ziek
van worden.
Waar je bij het onschuldige
melkzuurbacterie duidelijk proeft dat de melk niet meer goed is, ruik, zie of proef
je een listeria- of salmonellabacterie niet.
Onnodig weggooien van voedsel
Het gebeurt vaak dat
consumenten de houdbaarheidsdatum niet goed lezen.
THT betekent bijvoorbeeld
dat het ten minste houdbaar is tot.
En dus niet dat het na die
datum niet meer goed is.
Doordat mensen er soms
vanuit gaan dat de genoemde datum de einddatum is worden producten onnodig
weggegooid.
Veel van deze producten
veranderen alleen van kleur of verliezen een beetje geur of smaak, maar zijn
eigenlijk nog prima te consumeren.
Denk aan chocola waarvan de
suiker na een tijdje kristalliseert en daardoor wit uitslaat.
Je kunt het product dan
gewoon nog eten.
Houdbaarheid getest in laboratorium
In een laboratorium testen
vleesproducenten hoelang een bederfelijk product houdbaar is voordat je risico
loopt op je gezondheid.
Met het opzettelijk
besmetten van bijvoorbeeld vlees met een bacterie, wordt er gemeten hoeveel
dagen het vlees erover doet voordat het echt bederft.
Aan de hand daarvan wordt
er bepaald wat de houdbaarheidsdatum voor een bederfelijk product is.
Dit is meestal de TGT.
Geen regelgeving over bepalen houdbaarheidstermijn
In de wet staat niets over
hoe de houdbaarheidstermijn moet worden bepaald.
Wel staat er dat een
TGT-vermelding moet zijn vermeld bij producten die zeer bederfelijk zijn. Dit
gaat bijvoorbeeld om producten die korter dan vijf dagen houdbaar zijn.
De THT wordt vaak bepaald
op basis van de vraag hoe lang de bestandsdelen nog van de beste kwaliteit
zijn.
Niet tot wanneer het niet
meer goed is, dit kan vaak nog lang duren.
Neem de THT dus met een korreltje zout.
Eisen voor het vermelden houdbaarheidsdatum
Op een verpakking met niet
de afkorting 'THT' of 'TGT' zijn, maar het moet er voluit uitgeschreven staan.
Ook moet de datum goed zichtbaar zijn.
En wanneer nodig, moet er
goed staan vermeld op welke plek de houdbaarheidsdatum te lezen valt.
Bijvoorbeeld 'zie dop'.
Er is ook een specifieke
manier hoe je deze vermelding moet hanteren.
Dit staat allemaal in het Handboek
Etikettering van levensmiddelen van de NVWA.
Niet altijd een houdbaarheidsdatum nodig
Er zijn een aantal
producten die (bijna) niet kunnen bederven.
Volgens de wet is het op deze
producten niet verplicht de houdbaarheidsdatum toe te voegen.
Het gaat onder andere om:
Koffie
Thee
Gist
Rijst
Honing
Bloem
Water (bestemd voor menselijke consumptie)
Gefermenteerde azijn
Gelatine
Gist
Kauwgom
Toch plaatsen sommige
bedrijven wèl een houdbaarheidsdatum op deze producten.
Verstandiger omgaan met houdbaarheidsdatum
In Nederland wordt er bijna
34 kilo vast voedsel per jaar weggegooid per gezin.
Een van de redenen dat dit
gebeurt, is omdat producten over de houdbaarheidsdatum zijn.
De Consumentenbond zegt dat
als we wat verstandiger om zouden gaan met deze datum, we
gemiddeld vijf kilo minder voedsel weggooien per jaar.
Tips voor het bewaren van voedsel
Als vlees de
houdbaarheidsdatum dreigt te passeren kun je het vlees alvast bereiden.
Door het bakken, koken of
grillen van vlees blijft het nog twee dagen houdbaar in de koelkast. Ook kun je
het bereide vlees nog zeker drie maanden invriezen.
Groente uit blik of in pot zijn ongeopend vaak nog jaren na de
THT-houdbaarheidsdatum prima te consumeren.
Alleen als de potdeksel bol
staat of al geopend is geweest kan er bacterievorming zijn ontstaan.
Op de website van het Voedingscentrum kun je
uitvinden hoelang je een product geopend kan bewaren.
Nieuwe wetswijziging
Per 1 juli 2022 gaat er een
nieuwe wetswijziging in over het Warenwetbesluit.
Hiermee komt de Nederlandse
wetgeving meer in overeenstemming met de Europese regelgeving.
Dit houdt ook in dat er
kleine veranderingen komen in de regels over houdbaarheidsdata.
Zo moet er ook bij zeer bederfelijke producten die langer houdbaar zijn dan
vijf dagen een TGT-vermelding.
De wijziging gaat alleen in
als andere lidstaten gèèn bezwaar indienen.
Bron:
Ministerie van VWS, NVWA, Consumentenbond, Voedingscentrum
zaterdag 16 april
2022